OSNOVE

ŠOPEK JUŠNIH OSNOV:

 

Jušna osnova nam vedno pride prav v kuhinji, izboljša nam okus in izognemo se kupljenim jušnim kockam, ki so vse prej, kot zdrave. Najbolj pomembno pa je, da jo pripravimo sami brez velikega truda. Z zelenjavo, za katero vemo, od kod prihaja. Z ribami ali mesom znanega izvora.

Ohlajeno osnovo lahko zamrznemo – uporabimo vrečke za led ali modelčke za mafine in to je to.

In vedno jo imamo pri roki, ko jo potrebujemo.

Jaz si jušne osnove pripravljam takole:

 

Zelenjavna osnova:

 

V velik lonec dam vso jušno zelenjavo – korenje rumeno in rdeče, zeleno, kolerabo, paradižnik, peteršilj s korenom in listjem, por, čebulo, česen, timijan, majaron, sol in poper pa po okusu.

Zelenjavo na majhnem ognju kuham cca. 1 uro. Potem vse skupaj precedim. Zelenjavo lahko pojeste, osnovo pa si le spravite v skrinjo za pripravo svojih najljubših jedi.

 

 

Ribja osnova ali ribji fond:

 

Bela morska riba, korenje rumeno in rdeče, zelena, paradižnik, peteršilj s korenom in listjem, por, čebula, česen, limona, lovor, olivno olje, sol in poper po okusu. Najprej narežem vso zelenjavo in jo malce pokuham, nato dam vanjo ribo in na zmernem ognju kuham vse dokler se meso ne loči od kosti. Postopek je enak – precedim in si spravim osnovo.

 

 

Mesna oziroma goveja osnova:

 

Zberem kos mesa za juho in dodam rumeno in rdeče korenje, zeleno, kolerabo, paradižnik,  peteršilj s korenom in listjem, majaron, vejico timijana, lovor, por, čebulo, česen ter sol in poper po okusu.

Juho pokrito na zmernem ognju kuham uro in pol. Zdaj pa že veste – precedite, meso in zelenjavo pojeste, osnovo pa si spravite.


Facebook
Twitter
Instagram
SOCIALICON